Een recruiter bekijkt je cv en weet na goed onderzoek wie jij bent. Een vraag als “Kun je iets over jezelf vertellen?” lijkt dan misplaatst. Dat kun je lezen, toch?! Nee dus. Dit is een slimme manier om jou uit je tent te lokken. Want wat vertel je precies over jezelf? Daarvoor is de elevator pitch in het leven geroepen. Lees snel verder hoe jij die het best inzet!
Een elevatorpitch is een praatje van een minuut waarin je jezelf voorstelt en de luisteraar (recruiter of werkgever) overtuigt van jouw kwaliteiten. Nu kun je tijdens deze minuut natuurlijk van alles over jezelf vertellen, waarvan je denkt dat het relevant is voor een recruiter: waar je werkt, wat je studeert, wat je hobby’s zijn of wat je allemaal hebt meegemaakt. Maar wat is nu echt belangrijk? In je elevatorpitch hoef je niet alles over jezelf te vertellen. Geef in de elevatorpitch antwoord op de volgende vragen:
Probeer jezelf te verplaatsen in het bedrijf of de recruiter: wat denk je dat voor hen relevant is om te weten? Schrijf deze antwoorden voor jezelf op.
Probeer enthousiast over te komen tijdens je elevatorpitch. Enthousiasme werkt aanstekelijk en geeft een goede eerste indruk. Om enthousiast over te komen moet je een actieve houding aannemen. Sta of zit rechtop en kijk naar recht vooruit. Hierdoor kom je proactief over en straal je veel meer energie uit. Waarom je recht vooruit moet kijken? Probeer maar eens naar beneden te kijken en te lachen. Dit gaat je waarschijnlijk niet heel makkelijk af 😉.
Laat jezelf niet afleiden door de minuut tijd die je hebt voor de elevatorpitch. Probeer niet je hele levensverhaal in een minuut te proppen waardoor je supersnel gaat praten. Zorg voor een concreet verhaal met voorbeelden. Een elevatorpitch verklapt niet alles over jezelf, maar maakt juist nieuwsgierig, waardoor de recruiter meer interesse in je krijgt. Schrap de onnodige informatie uit je pitch en pas je elevatorpitch aan de vacature aan.
Iets over jezelf vertellen en onthouden? Appeltje, eitje. Tuurlijk hoef je geen informatie over jezelf te oefenen. Zou je denken. Maar het tegendeel is waar. Het onthouden van je pitch is één ding en lukt je waarschijnlijk nog wel. Maar om een elevatorpitch overtuigend over te brengen, is het handig een paar keer te oefenen. Spreek je elevatorpitch een paar keer hardop uit. In de spiegel of voor een publiek. Hiermee leer je je verhaal krachtig over te brengen en oefen je met je mimiek, stemvolume en lichaamstaal.
Tegenwoordig kun je voor je sollicitatie steeds vaker een video insturen. Een videosollicitatie is een mooie manier om wat meer van jezelf te laten zien dan alleen je cv en motivatiebrief. Een video van je elevatorpitch kun je daar goed voor gebruiken! Daarnaast zie je op je video wat je nog aan je pitch kunt verbeteren.
Door je pitch af te sluiten met een vraag, zorg je dat je verhaal niet zo abrupt eindigt. Je kunt je pitch afsluiten met wat jij graag wilt bereiken. Stel de vraag of daar in de organisatie ruimte voor is.
Bijvoorbeeld: “Ik wil graag in een organisatie terechtkomen waar veel doorgroeimogelijkheden zijn. Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor deze functie?”
Heb je na je elevatorpitch een leuk gesprek op gang gebracht? Bekijk dan hier vragen die je kunt stellen aan een recruiter.