Je bent student of bent net afgestudeerd, maar je hebt nog weinig werkervaring om aan je cv toe te voegen. Hoe val je zonder relevante werkervaring en indrukwekkende functietitels op tussen ervaren kandidaten? Door je academische ervaring slim in te zetten, niet als opvulling maar als bewijs van je vaardigheden en je kwaliteiten. Als je het indrukwekkend presenteert, kan je studie net zo waardevol zijn als werkervaring. In dit artikel lees je hoe je dat aanpakt.

Werkgevers kijken naar specifieke vaardigheden op een cv

Als een vacature om werkervaring vraagt, zoeken werkgevers meestal iemand met specifieke vaardigheden. Maar vaardigheden kun je ook opdoen tijdens je studie. Met een overzichtelijk en professioneel cv maak je meer kans op een baan. Met online tools zoals Jobseeker kun je met templates je studie-ervaring snel en overtuigend omzetten in een effectief cv.

1. Begin bij de vacature, niet bij jezelf

Een veelvoorkomende valkuil is het opstellen van een standaard-cv. Het is belangrijk om eerst de vacature te lezen. Wat zoekt deze werkgever en wat zijn de functie-eisen?

  1. Maak een lijst van de belangrijkste competenties die in de vacature staan.
  2. Vergelijk deze met je eigen ervaringen tijdens je studie en andere activiteiten.
  3. Gebruik trefwoorden uit de vacature.

Staat er bijvoorbeeld: “We zoeken een analytische denker die verantwoordelijkheid durft te nemen en duidelijk communiceert met klanten.” Ga dan bij jezelf na wanneer dit aan bod kwam tijdens je studie. Heb je ooit een onderzoeksopdracht gehad met een echte opdrachtgever? Heb je presentaties gegeven? Heb je in groepsverband deadlines behaald? Verwerk deze informatie dan in je cv.

2. Presenteer je studieprojecten als werkopdrachten

Zodra je weet wat de kern is van wat je wilt overbrengen, kies je twee tot vier projecten die je ervaring en vaardigheden onderbouwen. Beschrijf de projecten zodat je de lezer meeneemt in je ervaring. Vermijd termen zoals "studieproject", maar beschrijf de realistische, professionele ervaring die je hebt opgedaan.

Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Wat was de uitdaging of doelstelling?
  2. Welke acties heb je ondernomen?
  3. Wat waren de resultaten (kwantitatief indien mogelijk)?
  4. Welke vaardigheden heb je gebruikt?

Voorbeeld 1: Bachelor in Marketing

Voor een lokale opdrachtgever maakte ik een socialmedia-campagne gericht op Gen Z, waarvoor ik:

  • een doelgroepanalyse uitvoerde via interviews (n=8)
  • contentformats ontwikkelde voor Instagram en TikTok
  • 3.000 weergaven en 5,4% engagement realiseerde.

Zo laat je zien dat je ervaring hebt in marketingervaring, met concrete acties en resultaten.

3. Bedenk je hoe collega’s hierover zou vertellen

Veel studenten denken dat een professioneel cv niet te persoonlijk mag zijn. Toch is het beter als je bijvoorbeeld in gedachten neemt dat je dit aan je collega presenteert. Dat komt authentiek over. Bijvoorbeeld:
Zwak: "Schreef een scriptie over nepnieuws tijdens mijn studie journalistiek."

Sterk: "Ik analyseerde 10.000 reacties op social media om patronen in het verspreiden van nepnieuws te identificeren. Dit leerde me kritisch denken en data interpreteren.

4. Voeg je ervaring buiten de collegebanken toe

Bijbaantjes, vrijwilligerswerk, bestuursfuncties, alles wat je hebt gedaan naast je studie telt, maar alleen als het relevant is. Voorbeeld: 
Penningmeester - Studievereniging Commotie (2023-2024)

  • Beheerde jaarlijks budget van €12.000
  • Introduceerde transparanter declaratiesysteem
  • Verminderde onnodige uitgaven met 15% binnen één jaar

Zo zeg je veel meer dan met een standaardzin als “lid geweest van commissie X”. Het laat zien dat je verantwoordelijkheid neemt en dat vindt elke werkgever belangrijk.

5. Laat wat niet relevant is weg

Niet alles voegt waarde toe op je cv. Modules die niks met je gewenste functie te maken hebben of soft skills zonder bewijs kun je beter weglaten. Een bijbaan toevoegen als opvulling is geen optie.
Voorbeeld van hoe het niet moet:
Barmedewerker in de horeca (2019–2021)

  • Bier tappen
  • Samenwerken

Voorbeeld van hoe het beter kan:
Horecamedewerker (2019-2021)

  • Inkoop en inventarisatie 
  • Evenementenorganisatie en verhuur  

Gebruik je motivatiebrief om je cv te ondersteunen

Werkgevers zoeken kandidaten die begrijpen wat de functie vereist en die de ambitie hebben om de rol succesvol te vervullen.
Vergeet daarom je motivatiebrief niet, die kan doorslaggevend zijn bij het solliciteren naar een startersbaan. In je motivatiebrief vertel je waarom je solliciteert en hoe je tijdens je studie de benodigde vaardigheden hebt ontwikkeld. Zonder werkervaring moet je elk onderdeel van je sollicitatie strategisch benaderen. Gebruik trefwoorden uit de vacature (zoals tools, competenties of functietitels) in je brief, zo vergroot je de kans dat je cv een ATS-scan (Applicant Tracking System) overleeft.