Categorieën: Masters Hbo Wo Tips
24 mrt 2025

Hoe duur is een masteropleiding en waar heb jij recht op? In deze blog vind je antwoord op de meest voorkomende vragen van studenten die een master willen doen.

1. Heb ik recht op studiefinanciering als ik een master ga doen?

Zeker! Als jij je hbo- of wo-bachelor hebt behaald en voor het eerst een master gaat doen, heb je recht op studiefinanciering. Nederlandse hbo- en wo-studenten hebben in principe in totaal recht op zeven jaar studiefinanciering en soms langer als de master langer duurt, dat laatste is alleen het geval bij wo-masters.

2. Hoe duur is een masteropleiding?

Net als voor je bachelor betaal je ook voor je master het wettelijke collegegeld. De hoogte van dit bedrag verandert en wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld. Voor 2025-2026 is dat 2.601 euro. De hoogte van instellingscollegegeld bepalen instellingen zelf, meestal zijn dit particuliere opleidingen. De kosten kunnen oplopen tot meer dan 10.000 en soms zelfs 20.000 euro. Wat je precies kwijt bent, hangt af dus af van welke opleiding je gaat doen. Lees meer over alle voorwaarden voor het wettelijk collegegeld.

3. Ik heb al een master, wat betaal ik voor een tweede master?

Je betaalt voor je tweede hbo- en wo-master het instellingscollegegeld (zie hierboven), Hoeveel dat precies is hangt af van je opleiding. Uitzonderingen gelden voor studenten die hun tweede master zijn begonnen vóórdat zij hun eerste master hebben afgerond. Én voor studenten die zich voor het eerst inschrijven voor een onderwijsmaster of master in de gezondheidszorg. In beide gevallen betaal je het ‘gewone’ wettelijke collegegeld.

4. Ik heb al een hbo-master, geldt een wo-master als “tweede master”?

Helaas wel. Een hbo-master is een volwaardige master, dus een wo-master geldt als tweede studie, waarvoor je het instellingscollegegeld betaalt. Uitzonderingen: als je eerste master in een ander vakgebied was dan onderwijs of gezondheidszorg en je wilt een van deze twee richtingen uit, val je onder het wettelijk collegegeld.

5. Wat kost een premaster of schakelprogramma?

Wil je na je hbo- of wo-bachelor overstappen naar een wo-master, dan moet je soms een premaster volgen. Je betaalt daarvoor geen collegegeld, maar een vergoeding per studiepunt (ECTS). Voor 2024-2025 is dit bedrag vastgesteld op 42,17 euro per ECTS met een maximum van 1.265 euro voor dertig studiepunten. Voor 2025-2026 wordt dit 43,34 euro per ECTS met een maximum van 2.601 euro. Opleidingen bepalen zelf welk bedrag ze kiezen. Bekijk dus de site van je opleiding voor het precieze bedrag.

6. Kan ik kosten voor een premaster omzeilen?

Ja, soms kun je geld besparen als je tijdens je bachelor al aan je premaster begint, bijvoorbeeld tijdens je minor.

7. Krijg ik studiefinanciering voor mijn premaster?

Ja, maar je krijgt alleen (extra) studiefinanciering als je na je premaster direct doorgaat naar de voltijd of duale (combinatie werk/studie) masteropleiding, ook al duurt deze master langer dan een jaar.

8. Hoe lang heb je als hbo-masterstudent recht op studiefinanciering?

Als jij na je hbo-bachelor een hbo-master wilt doen, krijg je gewoon studiefinanciering voor de lengte van die master (dus één of twee jaar). Wil je daarna een wo-master doen, dan krijg jij geen basisbeurs voor een eenjarige master. Duurt de wo-master die je wilt doen twee jaar, dan krijg je voor één jaar een basisbeurs. Dit geldt ook voor de aanvullende beurs.

Wil jij meer weten of het verschil tussen een hbo- en wo-master? Lees dan dit artikel.