Het klinkt zo makkelijk: een goede balans tussen werk en privé. Maar wat is dat eigenlijk? En wat betekent het om ‘je werk niet mee naar huis te nemen?’. Zeker als je denkt aan het vele thuiswerken. Heel je leven speelde zich zo’n beetje af aan je keukentafel. Hoe bewaar je dán de balans?
Je praat graag over je werk en je bent er in je hoofd mee bezig. Ook als je niet werkt. Is dat erg? Dat hangt ervan af. Het geheim van een goede balans tussen werk en privé is dat je plezier hebt in beide, maar ze ook enigszins gescheiden kunt houden.
Wanneer de balans verstoord is, heb je kans dat je werkdruk te hoog is of juist te laag. Bij een te hoge werkdruk krijg je vaak stressgerelateerde klachten. Dit zagen we tijdens corona enorm toenemen onder starters en werkende jongeren. De meest extreme vorm van zo’n klacht is de burn-out, waarbij iemand niets meer kan en mentaal en fysiek letterlijk opgebrand is.
Ons privéleven is afgelopen periode door de coronamaatregelen drastisch ingekort. Velen van ons moesten hun werk ook nog eens thuis doen. Daardoor leven we al twee jaar in een enorme disbalans. Dat is uitdagend. Het belang van een goede indeling van werk en privé wordt hierdoor overduidelijk, want een structurele disbalans kan op termijn leiden tot serieuze gezondheidsklachten.
Om niet uit balans te raken is het nuttig te weten wat je leuk vindt om te doen, zodat je zowel werk, als privé-activiteiten met plezier doet. Ervaar jij bij een van beide aanzienlijk minder plezier? Of kom je er niet aan toe? Dan merk je dat je makkelijker naar één kant gaat hangen en dat je daar veel meer aandacht en dus tijd aan wilt besteden.
Dit brengt je uit balans en als je te veel met je werk bezig bent, kan dit je de term ‘workaholic’ opleveren. En zeg nou zelf, niemand wil zo genoemd worden door zijn naasten, want indirect betekent dit dat je hen te weinig tijd en aandacht geeft.
Een goede balans tussen werk en privé begint eigenlijk, zoals veel zaken: bij jezelf. Als jij gezond bent, is de kans op een gezonde balans ook groter. Denk hierbij aan een gezond dieet, genoeg beweging en ontspanning. En als je thuiswerkt: werk in een opgeruimde omgeving.
Bij thuiswerken is het ook slim om een duidelijke scheiding aan te brengen tussen ‘werkruimte’ en ‘leefruimte’. Heb je daar te weinig plaats voor, zorg dan in ieder geval dat je een werktafel/bureau én een eettafel hebt, zodat je alsnog een duidelijke plek hebt waar je werkt (en niets anders doet) en eentje waar je ontspant en eet.
Zorg voor gewoontes en routines in je dagelijks leven, dat vindt je brein fijn. Denk bijvoorbeeld aan vaste werk- en rusttijden, het instellen van automatische incasso’s voor terugkerende betalingen, en het vermijden van ongezonde en veeleisende relaties in je privéleven. Als je het jezelf zo simpel en makkelijk mogelijk maakt, merk je dat het veel makkelijker is de balans te bewaken. En ben jij in balans, dan hebben jij en je omgeving daar het meest aan.